Nieuws

Nieuws

RIVM opent loket Gezond Leven

14-10-2021

Het RIVM helpt via het Loket gezond leven om (preventief) te werken aan een gezonde leefstijl en gezonde omgeving. Onafhankelijke experts uit wetenschap en praktijk hebben hier evidence based interventies bijeen gebracht. Een onderdeel van het loket is erkende leefstijlinterventies. Dit zijn programma’s en activiteiten die voldoen aan belangrijke kenmerken voor succesvol werken aan de gezonde leefstijl van kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Effect coronacrisis op combineren werk met leren en zorg

22-07-2021

In Nederland combineren veel werkenden betaald werk met zorgen of leren. Vaak gaat dit goed, maar soms ervaren werkenden barrières op het werk waardoor ze minder kunnen zorgen en leren dan ze zouden willen of nodig is. Door de coronacrisis hebben werkgevers minder ruimte om werknemers gelegenheid te geven om te zorgen en leren. Tegelijkertijd bood ruimte om tijd naar eigen inzicht in te delen, waardoor werk en zorg soms beter kan worden gecombineerd.

 

99 oplossingen tegen werkstress

18-032021

Werkstress is een optelsom van veel verschillende factoren. Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Een aantal buffers zijn  steun van je leidinggevende of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheid of de vrijheid om je werk zelf in te delen. Cijfers van TNO laten zien dat deze ‘buffers’ kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld een hoge werkdruk omslaat in stress. Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Daarom hier 99 oplossingen tegen werkstress (Arboportaal, 2021).

Wat kun je zélf doen tegen werkstress?

18-09-2020

Werkstress is niet iets dat je zomaar overkomt. Al lijkt dat soms wel zo. Je kunt zelf het nodige doen om te voorkomen dat het ervaren van hoge werkdruk uitloopt op het ontwikkelen van werkstress. Bij tijdig ingrijpen, voorkom je veel klachten.

 Lees meer

Het belang van duurzame inzetbaarheid

20-03-2020

De Nederlandse beroepsbevolking vergrijst door de toename van oudere medewerkers en de afname van jongere medewerkers. Duurzame inzetbaarheid (DI) is daardoor een steeds belangrijker onderwerp binnen bedrijven.  Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen om gezondheidsmanagement of vitaliteit, maar ook om flexibiliteit, mobiliteit, cultuur en leiderschap.

Lees meer

Beter voorkomen, dan genezen

20-11-2019

Jaarlijks lopen ruim één miljoen mensen risico op een burn-out en werk gerelateerde psychische aandoeningen. Van alle beroepsziekten, worden overspannenheid en burn-out het meest gemeld (74%, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, 2017).

Lees meer

 

Duurzame inzetbaarheid: Feiten en cijfers

17-07-2019

Ieder jaar melden 150.000-300.000 mensen zich ziek door werkstress. Dat is 42% van het totale ziekteverzuim (Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, 2017). Het totale aantal ziektedagen in Nederland door werkstress is: 7.555.000. En meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft last van burn-outklachten.

Lees meer

Werkstress en verzuim: Feiten en cijfers

21-11-2018

Werkdruk komt in alle sectoren voor. Gezonde werkdruk kan zorgen voor betere prestaties. Een gezonde organisatie richt zich op vitale en duurzaam inzetbare medewerkers (NIDI, 2007). Soms wordt de werkdruk echter te hoog. In combinatie met te weinig rust en ontspanning, kunnen psychische en lichamelijke klachten ontstaan, welke uiteindelijk tot ziekt een verzuim leiden (Arbo Catalogus, 2015). 

Lees meer